In heksendorp Ellezelles, over de grens met de Vlaamse Ardennen, kan je het hele jaar door Halloween vieren. Met een geheimzinnige wandeling raak je helemaal in griezelsfeer.

Overal in Ellezelles staan standbeelden van heksen. Op dit gebouw in heksendorp Ellezelles zie je weerwolven, een heksensabbat en andere middeleeuwse taferelen.

Unknown Unknown-2 Unknown-1

In het zuidwesten van ons land, op de grens met de Vlaamse Ardennen, stoot je op een raadselachtig stukje Wallonie Picarde: het Pays des Collines. Een heuvelachtig natuurpark waar knotwilgen, kunstwerken, molens en middeleeuwse kruidentuinen het decor vormen voor heksenlegendes. Startpunt is La Maison du Pays des Collines in Ellezelles, een charmant dorpje dat vooral bekend is voor zijn jaarlijkse heksensabbat. Van logeeradresjes, restauranttips en mountainbike- en wandelroutes tot een bezoekje aan lokale producenten of ambachtslui: in het Maison ligt alle documentatie voor je klaar in het Nederlands. Doorloop er ook het spektakelparcours, vijf donkere kamers die je onderdompelen in de geschiedenis, de folklore en de (heksen)legendes van de streek. Verwacht geen duffe expo, maar een spannend traject dat veel weg heeft van een spookhuis met knarsende deuren, heksen en monsters, en een heksensabbat.

Geheimzinnig pad
We zijn helemaal in de stemming voor de wandeling die aan het Maison start en eindigt: het Pad der geheimzinnigheid. Tijdens het 6 km lange traject door de heuvels worden we begroet door weerwolven, vogelverschrikkers, monsters en andere surrealistische sculpturen waarmee kunstenaar Watkyne de legendes tot leven wekt. Fans van de serie ‘Thuis’ die een handgemaakt souvenir op de kop willen tikken, moeten na afloop in boetiek ‘Les 6 Reines’ (enkel zondag) passeren, waar actrice Merel De Vilder je bedient.

Heksenkoffie
Ook de rijke streekgastronomie herinnert aan het heksenverleden van Ellezelles, waar ooit negen meisjes tot de brandstapel werden veroordeeld. Het streekbier Quintine werd naar een van hen vernoemd. Zelf nippen we van een glaasje Herculine op basis van witte wijn en vlierbloesem, en ‘heksenkoffie’, artisanale koffielikeur met natuurlijke vruchten- en kruidenextracten.

Wie de route ‘La Route des Collines’ (100 km) volgt, komt vanzelf bij de streekproducenten uit. Een leuk adresje waar je kennismaakt met een ‘moderne’ heks is Les Jardins de la Grange. Herboriste Véronique maakt je wegwijs in de geheimen van haar indrukwekkende kruidentuin. Van belladonna en andere giftige planten blijf je beter af, maar andere kruiden, vruchten en bloemen kun je proeven in haar tearoom, waar ze in salades, quiche en crumble worden verwerkt. Drink er een kopje ‘Heksenketelthee’ bij, of een andere thee die Véronique samenstelt.

De liefde voor de natuur vinden we ook terug in de ezelstoeterij van Marie Tack en Olivier Denys. Op zondag kun je het melken van de ezelinnen bijwonen en mogen de diertjes volop geborsteld en geknuffeld worden. Je kunt de melk ook proeven of zeep, crème en andere badproducten met ezelinnenmelk inslaan.

 

Bron: het laatste nieuws:  http://www.hln.be/hln/nl/2/Reizen/article/detail/1340264/2011/10/29/Lekker-griezelen-in-eigen-land-tijdens-Halloween.dhtml

Comments are closed.